hijacker
hijacker

Bivaly

Magyarországon a bivalyt a 16. század óta tenyésztik. A történelmi Magyarországon 1911-ben még több mint 155 000 bivaly élt. Elsősorban a mai Somogy és Zala megye nehezen járható, nedves, sáros területein használták ki munkaerejét. A bivaly még alig száz évvel ezelőtt is fontos igavonó háziállatunk volt, manapság azonban már inkább csak természetvédelmi területeken lát el fontos feladatokat. A bivalyt ugyanis a nemzeti parkokban a vizes élőhelyek kezelésére használják, hisz legeléssel és taposással segít karbantartani a természetvédelmi szempontból fontos vizes élőhelyeket. A bivalytehenek kétharmada a Balaton-felvidéki és a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén él. A Szomor ökofarm pedig – ahol szintén tartunk bivalyokat - a Kiskunsági Nemzeti Parkban található. Épp emiatt a bivaly húsa és a belőle készült bivaly szalámi, valamint bivaly kolbász tiszta, egészséges, vegyszermentes környezetből származó élelmiszerek, és viselik a Nemzeti Parki Termék védjegyet. Jó szívvel ajánljuk azoknak, akik keresik a megbízható bio élelmiszereket. A bivaly marmagassága 150-180 cm. A tehenek tömege 400-800 kg, a bikáké 600-700 kg. Szarvai sarlószerűen felfelé irányulnak. Bőre fekete, feketés barna vagy szürkés, szőrzete felnőtt korában már ritka, de az újszülött borjú dús szőrzettel jön a világra. A bivaly igénytelen állat, megeszi a kákát, nádat, szittyót és más vízinövényeket.

bivalyok

A bivaly húsa a marhahúsnál több foszfort és vasat tartalmaz, a bivalynak azonban nem csak a húsa ízletes, de porcelánfehér teje is kellemes ízű. Nem véletlen, hogy kiváló sajtok alapanyaga: készítenek belőle mozarellát, fetát és cheddar sajtot is.

A magyarországi bivalyállomány a törvényileg védett őshonos állataink közé tartozik. Hazánkban a Szomor Húsüzem az egyetlen, ahol bivalyhúsból prémium minőségű, kézműves termékeket: bivaly kolbászt,bivaly szalámit és májpástétomot készítenek. Ha szereti az ízletes, egészséges hazai hentesárut, akkor feltétlenül kóstolja meg Ön is!